E bine să respecți restricțiile alimentare și să întrerupi – la recomandarea medicului, administrarea anumitor medicamente, iar în cazul probelor de urină și scaun să respecți instrucțiunile de recoltare furnizate de laborator sau de medicul tău curant.
Dacă faci test de sânge, recoltarea se face dimineața, după un repaus alimentar de 12 ore. Este indicat să se evite efortul fizic intens care duce la creșterea concentrației de celule sangvine și a enzimelor musculare. Încercați să evitați stresul, alimentele grase, dulciurile concentrate și alcoolul.
Dacă faci test de urină, atunci e important de reținut că:
Modalitățile de recoltare sunt diferite și depind de recomandarea medicului curant.
Pentru examenul sumar de urină:
Pentru urocultură:
Pentru urina de 24 ore:
Pentru coprocultură:
Pentru analizele parazitologice, recoltarea nu necesită nici o pregătire prealabilă. Se prelevează mici cantităţi de materii fecale din diferite porţiuni ale scaunului într-un coprorecoltor fără mediu de transport sau alţi aditivi. Recipientul trebuie să fie închis etanş, pentru a nu se varsă conţinutul şi pentru a păstra umiditatea probei. Se evită contaminarea cu apă, care conţine protozoare libere care pot creea confuzii sau cu urină, care poate distruge formele vegetative ale protozoarelor.
Examenul coproparazitologic poate fi negativ dacă recoltarea a fost făcută în cursul unei faze coprologice în care nu a avut loc eliminarea diferitelor forme de paraziţi, de aceea, în cazul în care există un tablou clinic sugestiv, se recomandă repetarea analizelor săptămânal, timp de 3 săptămâni.
Pentru analiza sputei – rezultatul expectorației, recoltarea se face dimineața, după periajul dentar. Colectarea se face în recipientul de unică folosință furnizat de laborator. Este foarte important să colectăm secreția și nu saliva.
Pentru exsudatul faringian: