Vitamina B1, numită şi tiamină,  este o vitamină hidrosolubilă care sub formă de pirofosfat are rol de coenzimă în reacţiile de decarboxilare, esenţiale pentru metabolismul protidic şi glucidic4. Este indispensabilă pentru activitatea cerebrală şi mielinizarea nervilor periferici1. In ser circulă în parte legată de albumină; până la 85% din cantitatea de tiamină este preluată de eritrocite; excesul se elimină prin urină4.

Tiamină se găseşte în cantităţi apreciabile în drojdia de bere, legume, seminţe şi nuci, cereale germinate, carne de porc (în special organe). Vitamina B1 se distruge prin fierbere deoarece este instabilă la temperaturi înalte. Ceaiul şi unele alimente conţin factori antitiaminici. In ţările dezvoltate cerealele sunt îmbogăţite cu tiamină1;3.

Rezerva organismului la adultul sănătos este de 30 mg de tiamină, fiind necesar un aport de 0,5mg/1000kcal/zi pentru a asigura această rezervă. Dacă se întrerupe aportul alimentar deficitul de vitamina B1 se instalează în 10 până la 21 de zile1.

Semnele precoce ale deficitului de tiamină includ anorexie, scădere în greutate, hipotonie musculară, apatie, confuzie şi iritabilitate. Manifestările tardive ale deficitului sunt insuficienţa cardiacă congestivă (“beri-beri umed”), polineuropatie cu reflexe diminuate, parestezii, atrofie musculară (“beri-beri uscat”) şi sindromul Wernicke-Korsakoff, caracterizat prin demenţă, ataxie şi oftalmoplegie3.

Există şi un deficit infantil la copiii alăptaţi timp îndelungat fără diversificarea alimentaţiei. La gravide se poate instala un deficit uşor datorită nevoilor crescute de tiamină4. Majoritatea alcoolicilor cronici prezintă deficit de tiamină, datorat atât interferenţelor alcoolului cu metabolismul tiaminei, cât şi nutriţiei precare3;4.

Nu s-au raportat cazuri de intoxicaţii cu doze orale de tiamină. In cadrul administrării parenterale a unor doze mari, poate surveni decesul prin inhibarea centrului respirator1;3.

Recomandări pentru determinarea vitaminei B1 – persoane cu tulburări comportamentale, modificări oftalmologice, tulburări de mers, delir, encefalopatie, nutriţie necorespunzătoare, alcoolici (pentru diagnosticarea unui deficit) 1;3.