Testosteronul este principalul hormon androgen la bărbaţi; sinteza sa se efectuează aproape în exclusivitate la nivelul celulelor Leydig testiculare. Secreţia de testosteron este controlată de către hormonul luteinizant LH produs de hipofiză şi este supusă unui feedback negativ mediat de hipotalamus şi hipofiză. Cea mai mare parte a testosteronului circulant este legat de globulina de legare a hormonilor sexuali (SHBG = sex hormone binding globulin)3.

Testosteronul este implicat atât în dezvoltarea caracterelor sexuale masculine cât şi în menţinerea funcţiei prostatei şi a veziculelor seminale2;7.

La femei se produc cantităţi mult mai mici de testosteron şi dihidrotestosteron. Ovarele şi glandele suprarenale au o contribuţie mică în ceea ce priveşte sinteza de androgeni, cea mai mare parte din cantitatea de testosteron produsă la femei rezultând în urma conversiei periferice a altor steroizi. In concentraţii fiziologice androgenii nu au efecte specifice la femei, însă în cazul în care se produc creşteri ale acestui hormon (hiperandrogenemie), apar manifestări de hirsutism (pilozitate în exces cu distribuţie masculină) sau chiar de virilizare (la hirsutism se adaugă creşterea masei musculare, alopecie androgenică, acnee, îngroşarea vocii, mărirea clitorisului)1;7.

Recomandări pentru determinarea testosteronului

La bărbaţi:

a) suspiciune clinică de deficit androgenic (hipogonadism primar, hipopituitarism, sindrom Klinefelter, sindrom Down, pubertate intârziată, impotenţă sexuală, infertilitate, tratament cu estrogeni, ciroză hepatică);

b) suspiciune clinică de exces androgenic: tumori corticosuprarenaliene, pubertate precoce3;6.

La femei: hirsutism, anovulaţie, amenoree sau virilizare (cauze posibile: sindromul ovarelor polichistice, tumori ovariene virilizante, tumori corticosuprarenaliene sau sindroame adrenogenitale)1;3;6;7.