hGH (somatotropin) este esenţial în procesul de creştere, iar la adult are un rol important în activităţile metabolice. Este sintetizat în celulele acidofile ale hipofizei anterioare, iar secreţia sa din granulele de depozit intracelulare este reglată de hormonii hipotalamici GHRH (growth hormone-releasing hormone) şi SRIF (somatotropin release-inhibiting factor); sinteza lor depinde de neurotransmiţatori, ca serotonina, dopamina, norepinefrina şi peptidele de eliberare a hormonului de creştere. De asemenea este secretat ca răspuns la efort, stres, somn profund, hipoglicemie, glucagon, insulină, hormoni tiroidieni, estrogen, testosteron şi vasopresină. În plasmă există în mai multe isoforme monomerice şi oligomeri (“big GH” şi “big big GH”). Circulă legat de GH-binding protein, care este similară domeniului extramembranar al receptorului tisular al hGH5.

hGH stimulează producţia de ARN, sinteza proteică, mobilizează acizii graşi din depozite şi are efecte tranzitorii antagonice insulinei; niveluri crescute timp îndelungat pot induce alterarea toleranţei la glucoză5.

Secreţia de hGH este pulsatilă, dar la adulţi concentraţiile plasmatice sunt stabile, oscilaţiile hGH fiind atenuate de GHBP. Timpul de înjumătăţire plasmatic este de 20 minute5.

Dacă hipofiza secretă deficitar sau excesiv hGH în diferite etape ale creşterii, va determina apariţia nanismului şi respectiv a gigantismului. Un exces de hormon de creştere la adult va genera acromegalie.

Testul este util pentru confirmarea hipo- sau hiperpituitarismului, astfel încât să poate fi iniţiată cât mai curând terapia adecvată.

Determinarea hormonului se poate efectua atât în condiţii bazale cât şi după stimulare (efort fizic, arginină, glucagon sau insulină) sau supresie (după administrarea a 100 g glucoză).

Absenţa răspunsului sau un răspuns inadecvat la testele de stimulare se asociază cu hipopituitarismul.

În caz de gigantism sau acromegalie, se înregistrează lipsa supresiei sau o supresie incompletă după administrarea de glucoză. Mai mult, pacienţii cu acromegalie pot prezenta creşteri paradoxale de hGH la testul de supresie1.

Recomandări pentru determinarea hGH – diagnosticul afecţiunilor hipotalamice, hipopituitarismului, acromegaliei şi a producţiei ectopice de hGH de către anumite tumori4.