Tuberculoza (TBC) reprezintă o boală infecţioasă respiratorie contagioasă produsă de bacteriile incluse în complexul Mycobaterium tuberculosis (M. tuberculosisM. bovis şi M. africanum).

Infecţia tuberculoasă cuprinde atât forme active cât şi latente; tuberculoza latentă se produce atunci când o persoană devine expusă la M. tuberculosis iar organismul controlează infecţia dar nu reuşeşte să o eradicheze. Se estimează că aproximativ 10% din persoanele cu tuberculoză latentă vor progresa în cursul vieţii către o formă activă. Printre cauzele asociate cu reactivarea infecţiei latente se numără infecţia HIV şi tratamentele cu antagonişti de TNFα. Din acest motiv, diagnosticarea tuberculozei latente reprezintă o etapă importantă în prevenirea reactivării infecţiei în special la persoanele cu risc crescut. Tratamentul tuberculozei latente poate reduce semnificativ riscul de progresie către formele active1.

QuantiFERON TB Gold Test, dezvoltat de firma Cellestis Limited (Australia), a fost aprobat de FDA în mai 2005 ca test in vitro cu utilitate în diagnosticul infecţiei cu Mycobacterium tuberculosis, atât pentru forma latentă cât şi pentru cea activă. În Comunitatatea Europeană testul a fost certificat pentru a fi folosit în aceleaşi situaţii în care este indicat testul la tuberculină. Testul măsoară intensitatea răspunsului imun celular față de antigenele ce simulează proteinele ESAT-6 (early secretory antigenic target-6) și CFP-10 (culture filtrate protein) produse de mycobacterii. Astfel, persoanele infectate cu microorganismele incluse în complexul Mycobaterium tuberculosis prezintă în mod obișnuit în sânge limfocite T care recunosc aceste antigene. Procesul de recunoaștere include generarea și eliberarea de citokine, în special γ-interferon, ce poate fi detectat și cuantificat printr-o metodă imunoenzimatică.

Până nu demult, IDR la tuberculină a reprezentat singura metodă de diagnostic a infecţiei TBC. Deşi larg folosit, testul la tuberculină prezintă o serie de limitări. În cazul QuantiFERON-ului, care este un test de laborator efectuat din sânge, stimularea limfocitelor cu antigenele TBC are loc în tubul de flebotomie şi nu intradermic. Din acest motiv se exclude efectul de “booster” care poate să apară în cazul testului la tuberculină (efectuarea unui test cutanat la o persoană care nu a fost expusă la infecţia TBC stimulează sistemul imun şi-l determină să reacţioneze la tuberculină într-o etapă ulterioară, când se repetă testul cutanat).

Spre deosebire de IDR la tuberculină, rezultatele testului nu sunt influenţate de vaccinarea BCG; infecţiile în antecedente cu mycobacterii netuberculoase exercită de asemenea o influenţă mai redusă. Sunt eliminate şi reacţiile adverse de hipersensibilitate care pot să apară în cazul testului cutanat. De asemenea rezultatele la QuantiFERON TBC test sunt mult mai obiective, fără să intervină erori în citire şi interpretare1;2;3;4.

Indicaţiile testului:

  1. Poate fi folosit în toate situaţiile în care este utilizat în mod obişnuit testul la tuberculină:
  • suspiciune clinică şi radiologică de tuberculoză activă;
  • contacţii pacienţilor cu forme contagioase de TBC;
  • screening-ul persoanelor cu risc crescut: personalul din unităţi sanitare şi instituţii de îngrijire, persoane provenite din medii cu igienă deficitară, etc1;2;3.

Un studiu din 2008 a indicat faptul că testul poate fi aplicat şi copiilor peste 2 ani în scopul diagnosticării tuberculozei latente, cu aceleaşi caracteristici de performanţă ca şi la adulţi5.

Menţiune: QuantiFERON TBC înlocuieşte testul la tuberculină; nu trebuie folosite concomitent ambele teste1;2;3.

  1. Poate constitui un instrument pentru monitorizarea pacienţilor cu tuberculoză activă. Există unele studii care indică potenţiala utilitate a testului în evaluarea eficienţei tratamentului

tuberculostatic prin urmărirea cantităţii de interferon gamma eliberate care se modifică în timp6. Conform unui studiu, evaluarea prin QuantiFERON la 2 luni de la iniţierea terapiei poate avea valoare predictivă semnificativă asupra probabilităţii ca la sfârşitul fazei intensive de tratament culturile din spută să rămână pozitive6;7.

  1. Poate fi folosit înaintea unei terapii imunosupresoare (de exemplu cu anticorpi anti-TNFα) sau înaintea transplantului de organe pentru a exclude o infecţie latentă cu M. tuberculosis2;3.