Proteinele S100 reglează procese intracelulare cum ar fi creşterea şi motilitatea celulară, ciclul celular, transcripţia şi diferenţierea. Fac parte din familia proteinelor care leagă Ca2+.

Recent proteinele S100 au dobândit semnificaţie datorită asocierii strânse cu anumite afecţiuni: cardiomiopatii, boli neurodegenerative şi cancer2. Determinarea în ser a proteinei S100 are două indicaţii majore:

•  management-ul pacienţilor cu melanom malign;
•  monitorizarea pacienţilor cu traumatisme cerebrale şi accidente vasculare cerebrale în corelaţie cu datele clinice şi imagistice.

Referitor la prima indicaţie, trebuie menţionat că acest marker nu trebuie utilizat în scop de screening sau diagnostic pentru melanomul malign. S100 se corelează cu volumul tumoral, astfel că la pacienţii cu melanom malign aflaţi în stadiile II, III şi IV nivelurile serice crescute indică progresia bolii.

In melanomul cutanat este un marker de boală metastatică, fiind util în identificarea pacienţilor cu metastaze la distanţă. De asemenea S100 are importanţă în monitorizarea răspunsului la tratamentul oncologic precum şi în detectarea precoce a recăderilor tumorale4.

Referitor la domeniul neurologic, S100 constituie un parametru util de monitorizare a pacienţilor cu AVC în ceea ce priveşte statusul neurovascular. Marker-ul se corelează semnificativ cu severitatea deficitului neurologic şi cu mărimea zonei de infarct cerebral. Valorile serice crescute la 48 ore după AVC se asociază cu un status funcţional precar la 3 luni după accident. In traumatismele cerebrale S100 se corelează cu severitatea leziunii. Marker-ul are o înaltă valoare predictiv negativă în sensul că depistarea unei valori normale la scurt timp după un traumatism cranio-cerebral exclude o leziune cerebrală severă1.