Informatii generale

Exsudatele si transsudatele cavitatilor inchise reprezinta reactia de tip inflamator sau neinflamator a seroaselor respective fata de anumiti excitanti, care duce la acumularea de lichid in exces intre membrana viscerala si parietala.

Procesele inflamatorii au la baza o varietate de conditii etiologice. In marea majoritate a cazurilor, acestea sunt infectii locale, rezultate din procesele inflamatorii ale organului respectiv sau a celor din vecinatate, traumatisme infectante sau pot sa reprezinte o localizare a unor boli generale de tip septicemic. In mod normal acestea sunt arii sterile din punct de vedere microbiologic, dar pot fi infectate de toate cele patru categorii de microorganisme: bacterii, fungi, virusuri si paraziti.

Rezultatul investigatiilor microbiologice depinde de calitatea recoltarii si transportul probelor2. In cadrul laboratorului Synevo lichidele de punctie pot fi procesate atat in sistem clasic, cat si in sistem automat.

Pentru sistemul automat recoltarea se face la patul bolnavului direct in flacoanele ce asigura conditii aerobe si anaerobe si sunt transportate imediat la laborator.