Leptina este o proteină cu greutate moleculară de 16 KDa produsă de adipocite, ce are rol important în reglarea greutăţii corporale. La nivelul hipotalamusului, se leagă de receptorii α-melanocortin, inhibă neuropeptidul Y şi induce astfel senzaţia de saţietate. De asemenea, intervine în metabolismul glucozei prin creşterea sensibilităţii la insulină şi activarea sistemul nervos simpatic.

Nivelul plasmatic al leptinei se corelează cu cel al depozitelor adipoase. O creştere serică a proteinei determină reducerea apetitului şi creşterea consumului de energie, prin stimulare directă la nivel central.

Leptina deţine o funcţie importantă şi în procesul de reproducere prin reglarea secreţiei GnRH de la nivelul hipotalamusului. Modificări în producţia de GnRH şi gonadotropine determină alterări funcţionale la nivelul ovarelor şi endometrului, precum şi în dezvoltarea embrionară. De asemenea, există studii ce arată că leptina poate fi implicată în dezvoltarea unei sarcini normale.

La femeile gravide leptina este produsă de trofoblastul placentar şi este secretată, atât în circulaţia maternă cât şi fetală, nivelul seric ajungând în trimestrele II şi III până la de 2 ori valoarea normală. In sarcinile asociate cu modificări patologice severe producţia de leptină la nivel placentar este crescută.

Studii în curs de desfăşurare indică faptul că leptina este de asemenea implicată într-o gamă diversă de procese fiziologice cum ar fi angiogeneza, hematopoieza, imunitatea şi formarea osoaselor.

Scăderea nivelului seric de leptină poate fi determinată de stres, efort fizic intens, după o perioadă lungă de sedentarism şi variaţii in greutate. Metabolismul devine disfuncţional, kilogramele se acumulează rapid şi, de cele mai multe ori, femeile care trec prin această experienţă asociază şi dereglări menstruale. De aici se poate ajunge foarte uşor la infertilitate şi osteoporoză.

Studiile clinice evidenţiază faptul că nivelul leptinei variază în funcţie de rasă, fiind mai scăzut la femeile afro-americane, ceea ce le predispune la obezitate2,3.

Recomandări pentru determinarea leptinei – urmărirea persoanelor obeze; evaluarea copiilor cu pubertate întârziată; infertilitate2.