Informaţii generale

Din genul Legionella fac parte bacili Gram-negativi mici, subţiri, aerobi, nesporulaţi, mobili prin unul sau mai mulţi flageli polari3. În cadrul genului sunt descrise până în prezent 45 specii, dintre care Legionella pneumophila este cea mai importantă specie patogenă pentru om1.

Legionelele sunt foarte larg răspândite în natură mai ales în medii apoase (lacuri, râuri, soluri umede) şi sunt capabile să supravieţuiască în condiţii foarte variate (conducte de aer condiţionat şi turnuri de răcire a apei potabile, reţeaua instalaţiilor de apă caldă, umidificatoare de aer, bazine de scurgere, echipamente tehnico-medicale din spitale). Speciile de Legionella pot să infecteze şi să se multiplice în unele specii de amoebe (Hartmannella, Acanthamoeba si Naegleria spp.), protozoare (Tetrahymena) precum şi în interiorul biofilmelor (microcolonii bacteriene din canalele de apă). Această proprietate contribuie la supravieţuirea legionelelor în mediu1;3. În plus, Legionella pneumophila există sub două forme distincte în celulele Hela:

          – o formă asemănătoare chistului, aflată într-o stare metabolică dormantă, cu un potenţial infectant ridicat şi rezistenţă la antibiotice şi detergenţi;
          – o formă intracelulară replicativă, asemănătoare bacteriilor crescute pe agar1.