• Laptele din vacă conţine trei proteine implicate în alergii: lactalbumina, beta-lactoglobulina şi cazeina. Organismul copiilor alergici nu le recunoaşte ca proteine inofensive şi produce împotriva lor anticorpi, ca o reacţie de apărare.
  • Când anticorpii specifici, Imunoglobuline de tip E sau IgE, întâlnesc proteinele din lapte, are loc eliberarea de histamină în ţesuturi, aceasta fiind responsabilă, de fapt, pentru simptomele bolii.
  • Histamina de la nivelul feţei produce strănut, curgerea nasului sau mâncărimi la nivelul ochilor. Dacă este eliberată în plămâni, determină îngustarea şi inflamarea mucoasei ce căptuşește căile aeriene şi secreţia unui mucus vâscos. Eliberată în piele, determină apariţia erupţiilor cutanate. În sistemul digesiv, cauzează dureri abdominale şi diaree.
  • Reacţii declanşate în câteva minute de la consumul unor cantităţi mici de lapte, cu mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, limbii şi gâtului.
  • Reacţii declanşate la câteva ore, cu vomă şi diaree.
  • Reacţii de tip întârziat, declanşate după o zi sau mai multe de la consumul unor cantităţi mari de lapte, cu diaree, sufocare sau erupţii pe piele.