Gonadotropina corionică umană (HCG), un hormon de natură glicoproteică produs în mod normal de placentă şi în mod aberant de unele tumori cu celule germinale, este alcătuit din două subunităţi diferite: α şi β. Subunitatea α, constituită din 92 aminoacizi, este identică cu cea a hormonilor LH, FSH şi TSH. Subunitatea β, ce conţine 145 aminoacizi, este specifică pentru HCG; deoarece testul are o sensibilitate înaltă pentru β-HCG nu există riscul unei reactivităţi încrucişate5.

Cu ajutorul acestui test se poate confirma prezenţa unei sarcini, la numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat2. Rolul biologic al HCG constă în menţinerea corpului luteal în cursul sarcinii; influenţează de asemenea producţia de hormoni steroizi. Serul femeilor gravide conţine în principal HCG intact. Concentraţia serică şi urinară de HCG total creşte exponenţial în cursul sarcinii, dublându-se la aproximativ 40-48 ore, atingând un maximum în săptămânile 8-12. Producţia hormonului scade progresiv în săptămânile 10-20 de sarcină, la valori de 1/5-1/20 din concentraţia maximă, după care rămâne în platou până la termen1.

Anumite tumori slab diferenţiate sau nediferenţiate se asociază cu producţie ectopică de HCG. Printre acestea se numară: mola hidatiformă, coriocarcinomul şi tumorile testiculare cu celule germinale. In aceste forme de neoplazii HCG este produs de obicei de celulele sincitiotrofoblastice2.

Recomandări pentru determinarea HCG

  1. Marker de sarcină: diagnostic precoce de sarcină, estimarea vârstei gestaţionale, depistarea sarcinilor ectopice (împreună cu ecografia transvaginală) şi a iminenţei de avort2;5.
  2. Marker tumoral: detectarea şi monitorizarea tumorilor HCG secretante de origine placentară, ovariană sau testiculară; în cazul tumorilor testiculare HCG se va determina împreună cu AFP5.