FSH, împreună cu LH (hormonul luteinizant), aparţine familiei hormonilor gonadotropi. FSH şi LH sunt secretaţi pulsatil de hipofiza anterioară, ca răspuns la eliberarea intermitentă de gonadotropin releasing hormone (GnRH) de la nivelul hipotalamusului. Nivelul sanguin al hormonilor gonadotropi este controlat de hormonii sexuali (estrogen, progesterontestosteron etc.) prin feedback negativ pe hipotalamus4.

La bărbaţi FSH stimulează spermatogeneză (un nivel scăzut de hormoni gonadotropi poate cauza azoospermie). La femei FSH, alături de LH, stimulează creşterea şi maturarea foliculilor şi biosinteza estrogenului la nivel folicular. Nivelul de FSH are un maxim în perioada de mijloc a ciclului menstrual (faza ovulatorie), însă cu o creştere mai mică decât în cazul LH5;6;8.

În mod simplist, nivelul de FSH şi LH este crescut în cazurile în care hormonii sexuali au o producţie deficitară (hipogonadism, sindrom Klinefelter, anorhidie, sindromul testiculului feminizant, alcoolism, castrare, menopauză). Nivelul de FSH şi LH este scăzut în insuficienţă hipofizară sau hipotalamică, tumori testiculare sau suprarenaliene care influenţează secreţia de estrogeni sau androgeni.

Creşterea nivelului bazal de LH, cu un raport LH/FSH >2, la o pacientă cu anovulaţie cronică este sugestivă pentru ovarul polichistic5;6;8.

Recomandări pentru determinarea FSH

La bărbaţi: elucidarea disfuncţiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadic (în principal pentru diagnosticul diferenţial între insuficienţa testiculară primară şi deficitul de stimulare testiculară), afecţiuni genetice cu aberaţii cromozomiale (ex.: sindrom Klinefelter), definirea disfuncţiilor testiculare, sindromul testiculului feminizant3;5;6.

La femei: elucidarea disfuncţiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadic (în principal pentru diagnosticul diferenţial între insuficienţa ovariană primară şi deficitul de stimulare ovariană), ovarul polichistic, tulburări menstruale (inclusiv amenoreea), definirea fazelor ciclului menstrual în cursul evaluării infertilităţii, evaluarea sindromului menopauzal3;5;6.