Estrogenii sunt responsabili de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine. Împreună cu progesteronul controlează cele mai importante procese reproductive feminine. Cel mai activ biologic dintre estrogeni este 17b-estradiolul1;2;4.

Principalele acţiuni ale estradiolului sunt: proliferarea endometrului, efecte asupra vaginului şi glandei mamare; de asemenea are rol în prevenirea osteoporozei şi reducerea riscului cardiovascular.

Estradiolul este produs în primul rând în ovar (folicul, corp galben), dar cantităţi mici se formează şi în testicule şi cortexul suprarenalelor. În sarcină estrogenii sunt produşi în principal de placentă. Aproximativ 98% din estradiol este legat de globulina de legare a hormonilor sexuali (SHBG=sex hormone binding globulin). Nivelul de estradiol creşte de-a lungul fazei foliculare a ciclului menstrual în strânsă dependenţă cu creşterea şi dezvoltarea foliculului ovarian. În această etapă estradiolul exercită un feedback negativ asupra hipofizei determinând scăderea progresivă a FSH. Spre sfârşitul fazei foliculare se produce o creştere dramatică a concentraţiei de estradiol, moment în care feedback-ul devine pozitiv şi produce o secreţie marcată de FSH şi în special de LH care vor declanşa ovulaţia. După ovulaţie nivelul estradiolului prezintă iniţial o scădere marcată, dar apoi creşte, pe măsura formării corpului galben. La sfârşitul ciclului menstrual se constată o scădere importantă a nivelului de estrogen, în aşteptarea iniţierii următoarei faze foliculare. Nivelul de estrogen la menopauză este în general scăzut datorită diminuării producţiei ovariene1;2;4;6.

La bărbaţi estradiolul este produs de testicule şi suprarenale. În condiţiile creşterii masei adipoase se poate înregistra un nivel crescut de estradiol, datorită intensificării aromatizării periferice a androgenilor. La bărbaţi nivelul de estradiol mai poate creşte în cazul consumului excesiv de marijuana, alcool sau a unor tratamente medicale (fenotiazine şi spironolactonă)2;4;6.

Creşteri dramatice ale nivelului de estradiol se pot întâlni atât la bărbaţi cât şi la femei în tumori cu celule germinale sau diferite tumori gonadale3;6.

Recomandări pentru determinarea estradiolului

La bărbaţi: tulburări de fertilitate, afecţiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, ginecomastie, tumori testiculare şi hiperplazia de corticosuprarenală5.

La femei: tulburări de fertilitate, afecţiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, tumori ovariene şi hiperplazia de corticosuprarenală5.

Nivelul de estradiol se utilizează de rutină pentru monitorizarea ovulaţiei în cursul stimulării foliculare la pacientele aflate în tratament pentru tehnicile de reproducere asistată6.