Elastaza pancreatica este o enzima proteolitica cu greutate moleculara de 28 kDa, reprezentand 6% din totalul enzimelor secretate la nivelul pancreasului. Este activata in duoden de catre tripsina si strabate intestinul subtire fara a fi degradata, concentrandu-se in materiile fecale (de 5-6 ori concentratia pancreatica).

In afectiunile pancreatice secretia de elastaza este redusa, rezultand astfel o scadere a concentratiei enzimatice in materiile fecale. In diabetul de tip I se inregistreaza o scadere a elastazei in peste 50% din cazuri, in timp ce doar 35% din bolnavii cu diabet de tip II au nivele scazute de enzima. Determinarea elastazei pancreatice este un test simplu, neinvaziv, fiind un marker important in evaluarea afectiunilor pancreasului exocrin. Deoarece are o specificitate de 90%-100% si o sensibilitate de 93%-98%, aceasta investigatie ii permite clinicianului sa stabileasca un diagnostic rapid si corect1;2;5.

Recomandari pentru determinarea elastazei pancreatice – pancreatita cronica; fibroza chistica; carcinoame pancreatice; diabet zaharat de tip I; sindrom Shwachman-Diamond; insuficienta pancreatica de diverse etiologii4.