DHEA-S este un hormon steroid sintetizat dintr-un precursor de colesterol în corticosuprarenală împreună cu cortizolul, sub controlul ACTH şi al prolactinei4;7.

DHEA-S poate fi metabolizat în androgeni mai activi, de tipul androstendion şi testosteron, care pot genera hirsutism şi virilizare (inclusiv sindromul Stein-Leventhal). Numai concentraţii crescute de DHEA-S au importanţă clinică: tumori producătoare de androgeni, sindrom adrenogenital etc3;5;7.

DHEA-S este legat relativ puternic de albumină şi doar o mică parte circulă liber. Se pare că acest hormon nu se leagă de proteina de legare a hormonilor sexuali (SHBG-sex hormone binding globulin).

Datorită unei concentraţii serice constante (fără variaţii diurne şi pe termen lung), DHEA-S este un indicator foarte bun al producţiei androgenice a suprarenalei. Valori crescute ale DHEA-S asociate cu valori normale ale testosteronului demonstrează cauza suprarenaliană a excesului de androgeni4;5;7.

Împreună cu testosteronul reprezintă un test screening pentru hirsutism. Aproximativ 84% dintre femeile cu hirsutism prezintă niveluri crescute de androgeni. Principalul scop al determinării este excluderea prezenţei tumorilor producătoare de androgeni (din corticosuprarenală sau ovar).

DHEA-S este scăzut în boala Addison. Valori scăzute ale DHEA-S în lichidul amniotic sunt întalnite în sindromul Down7.

Recomandari pentru determinarea DHEA-S

Înlocuieşte determinarea excreţiei urinare de 17-cetosteroizi, cu care se corelează; nu prezintă variaţii diurne semnificative, oferind prin aceasta un test rapid pentru secreţia anormală de androgeni2.

Determinarea sa se foloseşte în diagnosticul amenoreei, infertilităţii, hirsutismului, pentru identificarea sursei excesive de androgeni (în hirsutism şi/sau virilizare), sindromul Stein-Leventhal (sindromul ovarelor polichistice), afecţiuni ale corticosuprarenalei, dar şi  pentru a exclude tumorile producătoare de androgeni2;7.