Cromogranina A este o proteină cu greutatea moleculară de 49 kD alcătuită din 439 aminoacizi. Face parte din familia graninelor care se găsesc în veziculele secretorii ale celulelor neuroendocrine. Rolul acestora este de a regla activitatea secretorie a acestor celule.

Datorită răspândirii ubicuitare în ţesuturile neuroendocrine, cromogranina A constituie un marker util pentru tumorile dezvoltate din aceste ţesuturi: carcinoid, feocromocitom, neuroblastom, carcinom tiroidian medular, unele tumori hipofizare, tumori insulare pancreatice şi alte apudoame. A fost demonstrat faptul că nivelurile serice de cromogranină A se corelează cu volumul tumoral. De asemenea reprezintă un instrument sensibil pentru depistarea tumorilor reziduale şi a recurenţelor la pacienţii trataţi.

În special tumorile carcinoide secretă cromogranina A alături de serotonină şi peptide. Acestea sunt clasificate în funcţie de locul de origine a tumorii în:

– tumori derivate din partea cranială a tubului digestiv primitiv: pancreatice, duodenale, gastrice, bronşice;

– tumori derivate din partea medială a tubului digestiv primitiv: jejunale, ileale şi la nivelul apendicelui;

– tumori derivate din partea caudală a tubului digestiv primitiv: în colonul ascendent şi rect;

– tumori cu alte origini: timice, ovariene, renale, mamare.

Mai există o categorie de tumori care nu îşi au originea în ţesuturile neuroendocrine clasice, dar conţin celule cu diferenţiere neuroendocrină parţială, cum ar fi carcinomul pulmonar cu celule mici sau carcinomul de prostată, în care se înregistrează valori crescute de cromogranina A în ser2;3.

Recomandări pentru determinarea cromograninei A

– diagnosticul tumorilor carcinoide (cromogranina A constituie un marker de primă linie pentru diagnostic, ca alternativă sau în asociere cu determinările de 5-HIIA urinar, serotonina serică şi urinară);

– marker de prima linie (împreună cu 5-HIIA) pentru monitorizarea pacienţilor cu tumori carcinoide;

– marker adjuvant pentru diagnosticul altor tumori neuroendocrine: feocromocitom, neuroblastom, carcinom tiroidian medular, unele tumori hipofizare, tumori insulare pancreatice şi alte apudoame;

– posibil marker adjuvant pentru monitorizarea pacienţilor cu carcinom prostatic avansat2.