Informaţii generale

Pacienţii care prezintă manifestări de tract digestiv inferior (dureri abdominale, modificări ale tranzitului intestinal) necesită adesea investigaţii numeroase pentru diferenţierea unei tulburări funcţionale (sindrom de colon iritabil) de o afecţiune organică (boli inflamatorii intestinale, tumori).

Teoretic, obţinerea unor rezultate negative la reactanţii de fază acută (CRP- proteina C reactivă, VSH) ar trebuie să excludă cu mare probabilitate o afecţiune organică; cu toate acestea studiile efectuate au demonstrat că atât CRP cât şi VSH nu sunt markeri de mare acurateţe pentru diferenţierea sindromului de colon iritabil de bolile digestive organice1. Astfel, Vermeire şi colaboratorii săi au arătat că în colita ulceroasă se înregistrează adesea un răspuns CRP redus sau absent, în condiţiile în care există un proces inflamator activ10.

O explicaţie pentru această constatare ar putea fi legată de faptul că teste precum VSH, CRP, orosomucoid, număr de leucocite şi trombocite, interleukina-6, interleukina-1-beta, factor de necroză tumorală (TNF alfa) care reflectă consecinţele sistemice ale inflamaţiei, sunt nespecifice şi nu măsoară direct inflamaţia intestinală. Pacienţii diagnosticaţi cu boli inflamatorii intestinale pot avea teste de inflamaţie normale şi pe de altă parte, forme silenţioase de boală se pot asocia cu valori crescute9.