Sfaturi utile pentru a ne feri de bacterii și viruși

🧬 – Știm cu toții că igiena este un factor important cand vine vorba de apararea contra virusilor și bacteriilor.
 
🧫 – În contextul actual mondial în care un virus se răspândește tot mai mult zilnic, vrem să vă aducem la cunoștință câteva condiții minime de igienă pe care ar trebui sa le avem în vedere mai ales pentru a ne proteja pe noi dar și pe cei din jurul nostru.
 
🧪 – SPALĂ-ŢI MÂINILE CU SĂPUN
şi usucă-le bine, folosind uscătorul electric sau batiste de unică folosinţă
 
🧪 – VACCINEAZĂ-TE!
Vaccinul dezvoltă imunitatea organismului şi limitează propagarea epidemiilor.
 
🧪 – POARTĂ MASCĂ
dacă mergi la spital, la un bolnav cu risc (un nou-născut – mai ales dacă a venit pe lume prematur
 
🧪 – STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS
Sistemul imunitar puternic îl menţii cu ajutorul mişcării, dar şi printr-o alimentaţie sănătoasă.
 
🧪 – Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini
 
🧪 – Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;
 
🦠 – În cazul în care suspectați pe cineva ca ar fi infectat cu noul virus COVID 19 sau sunteți chiar voi in situație, trebuie să sunați la 112. Pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, acestia trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie.
 
⚗️ – Virusul gripal se răspândește ușor pe cale aeriană la copiii din colectivități, însă, prin natura sa extrem de contagioasă, ajunge cu ușurință și la adulți: la profesori, părinți și la bunici – aceștia reprezentând o categorie extrem de vulnerabilă.
————————-
📌 – Satu Mare, Corvinilor 43/A
☎️ – Tel/fax: 0261 750780
☎️ – Mobil: 0755 747 628
🌐 – https://city-med.ro/
📩 – e-mail: labcitymed@yahoo.com

🦠- Ce sunt Coronavirusurile sau coronavirinele? – 🦠

🦠– Coronavirinae, numite și Orthocoronavirinae, abreviat CoV, este o subfamilie de virusuri (din familia coronaviridelor) cu formă variabilă, sferică sau ovoidală, pleomorfă, diametrul de 120-160 nm, având un înveliș extern pe care se află niște proeminențe glicoproteice, numite spicule (peplomere), foarte lungi (24 nm), pedunculate, cu extremități rotunjite, bulboase, aranjate în așa fel încât, la microscopul electronic, dau aspect de coroană solară (de unde și denumirea de coronavirusuri). Spiculele au rolul de a se lega de receptorii celulari, favorizând infecția celulelor sensibile.

🦠– Schema unui coronavirus cu evidențierea principalelor componente Virionul are un înveliș extern de natură lipoproteică, care conține proteine virale: glicoproteină S (proteina structurală a spiculelor), proteină E de înveliș, proteină de membrană (M), hemaglutinin-esterază (HE). Genomul constă într-o singură moleculă lineară de acid ribonucleic (ARN), monocatenară, de sens pozitiv, care are 25-33 kb, fiind cel mai mare ARN viral cunoscut. Genomul ARN și proteina N formează o nucleocapsida helicală, înconjurată de învelișul extern. ARN este infecțios, servește ca genom și ca ARNm viral.

🦠– Transcrierea genomului este un proces complex și implică sinteza a opt catene de ARN de sens negativ subgenomic intermediar; cele cinci proteine structurale sunt traduse de la ARN subgenomic.

sursa foto: https://www.tion.ro/romania/ce-este-temutul-coronavirus-si-cum-ne-putem-proteja-de-el-893897/

CÂT DE PERICULOASE SUNT MUSCĂTURILE DE CĂPUȘE?

CE FACEM DACĂ OBSERVĂM CĂ AM FOST ÎNȚEPAȚI NOI SAU CEI DRAGI DE O CĂPUȘĂ?

Avem testul imunocromatografic pentru evidentierea Borrelia Garinii, Borrelia Afzelii si Borrelia Burgdorferi din capusa (Ixodida)

LTT-Borrelia

Borrelioza Lyme este o afectiune multisistemica ce poate determina un spectru larg de manifestari clinice. Doar eritemul migrator care apare la locul muscaturii de capusa este patognomonic pentru infectie insa si acesta se dezvolta doar la 60% dintre pacienti. Toate celelalte manifestari extracutanate pot fi intalnite intr-o varietate mare de afectiuni, diagnosticul fiind astfel problematic.

Testarea de rutina in laborator se bazeaza pe detectarea raspunsului imun umoral fata de antigenele specifice Borreliei si include de obicei doua etape:

-screening-ul printr-o metoda imunoenzimatica;

-confirmarea rezultatelor pozitive si echivoce prin metoda Western blot.

Desi testele serologice confirma infectia, acestea nu pot stabili daca infectia este activa si deci necesita tratament. Mai mult, rezultatele serogice sunt negative in faza precoce a infectiei, anticorpii pot persista o perioada indelungata in ciuda tratamentului eficient si, nu in ultimul rand, rezultatele interlaboratoare pot fi discordante. Pe de alta parte metodele bazate pe cultura cat si cele de biologie moleculara, desi au o specificitate inalta, prezinta o sensibilitate limitata.

In ultimile doua decenii mai multe grupuri de cercetatori au incercat sa imbunatateasca diagnosticul borreliozei prin evaluarea raspunsului imun celular specific fata de Borrelia burgdorferi cu ajutorul mai multor variante de LTT.

Testul efectuat in laboratorul nostru utilizeaza 3 antigene endogene (Borrelia burgdorferi sensu stricto, Borrelia afzelii si Borrelia garinii) provenite din lizate bacteriene impreuna cu antigenul recombinat OspC. Validarea testului a fost realizata pe un numar de 180 subiecti:

– 100 persoane sanatoase seronegative;

– 36 persoane sanatoase seropozitive;

– 44 pacienti seropozitivi cu manifestari clinice de boala.

Sensibilitatea testului LTT in borrelioza clinic manifesta, inaintea administrarii tratmentului antibiotic, a fost de 91%, alaturi de o specificitate de 94%. In aceste cazuri un test LTT pozitiv indica expunerea actuala a sistemului imun la patogen si prin aceasta o infectie activa.

Analizele de sânge – Blog City Med

Analizele de sange sunt frecvent folosite de catre medic, fie pentru un control de rutina al starii tale de sanatate, fie pentru a diagnostica si urmari evolutia unor boli.

Analizele de sange ajuta medicul:

 • Sa evalueze cum functioneaza organele interne: ficatul, rinichii, glanda tiroida, inima etc.
 • Sa diagnosticheze anumite boli cum ar fi: anemie, diabet, infectii etc.
 • Sa descopere daca exista factori de risc pentru anumite afectiuni, cum ar fi factorii de risc cardiovasculari
 • Sa verifice eficacitatea tratamentului prescris
 • Sa evalueze cat de bine se produce coagularea sangelui

Calciu

 • Calciul este un mineral important pentru organism

Colesterol si profilul lipidic

Colesterolul este o substanta lipidica creata de ficat in urma metabolizarii alimentelor, dovedindu-se vitala pentru functionarea normala a organismului. Nivelul ridicat creste riscul de infarct de miocard si AVC.

Electroliti

 • Sunt minerale care contribuie la mentinerea balantei hidrice si a echilibrului acido-bazic din organism.

Glicemie

 • Glucoza este un tip de zahar pe care organismul il foloseste pentru energie.

Testele efectuate pentru a dignostica si monitoriza diabetul zaharat sunt:

 • Glicemia a jeun – este masurat nivelul glicemiei pe nemancate (nu mananci si nu bei nimic in afara de apa cel putin 8 ore inainte de recoltare)
 • Testul de toleranta la glucoza – este monitorizat nivelul glicemiei pe nemancate si ulterior, la 2 ore de la ingerarea unei bauturi care contine glucoza
 • Testul HbA1C (hemoglobina glicata sau hemoglobina glicolizata) – analiza de laborator efectuata pentru stabilirea valorilor medii ale glicemiei din ultimele 3 luni

Hemoleucograma completa (HLG)

Este una dintre cele mai frecvente analize de sange, fiind efectuata in cadrul investigatiilor de rutina. Analiza masoara diferiti parametri ai sangelui: numar de eritrocite, numar de leucocite, numar de trombocite, hemoglobina, hematocrit, volum celular mediu (MCV) etc.. Varsta, gradul de hidratare sau diverse medicamente pot afecta valorile normale.

Eritrocite

Leucocite

Trombocite

Hemoglobina (Hb)

Hematocrit (Ht)

Volum celular mediu (MCV)

sursa: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/analize-de-sange-frecvente

Orice problema legata de copyright va rugam sa o sesizati pe labcitymed@yahoo.com si vom sterge continutul copiat.

Despre noi

Laboratorul City Med este specializat intr-o gama larga de analize si teste medicale. Avem o echipa bine instruita care la orice ora este pregatita sa ajute clientii.


Toate drepturile rezervate City Med 2018

Sitemap