CEA este o glicoproteină cu greutate moleculară de 180kD, care are o componentă carbohidrat variabilă (45-60%). La fel ca AFP (alfa-fetoproteina), CEA aparţine grupului antigenelor oncofetale care sunt produse în perioada embrionară şi fetală. În timpul dezvoltării embrionului, CEA se formează în pancreas şi în tractul gastrointestinal ca un antigen de suprafaţă celulară. Sinteza CEA este supresată după naştere şi, în consecinţă, valorile acestuia sunt scăzute la adultul sănătos (apare în cantiăţi foarte mici în ţesutul intestinal, pancreatic şi hepatic).

Creşteri semnificative ale concentraţiei CEA sunt întâlnite în diverse neoplazii (cancer colorectal, pancreatic, gastric, pulmonar, mamar, cervical, ovarian)1;2;4-6.

Determinarea CEA în lichidul cefalorahidian poate fi utilă în diagnosticarea unor tumori primare şi secundare ale sistemului nervos central, iar dozarea lui în lichidul pleural este utilă în diagnosticul pleureziilor paraneoplazice din carcinoame pulmonare, mamare, digestive şi ovariene (în asociere cu CA 125)6.

Recomandări pentru determinarea CEA – monitorizarea pacienţilor (răspuns la tratament, posibil indicator al recurenţei tumorale şi al prognosticului) cu diferite neoplazii (cancer colorectal, mamar, pulmonar, gastric, pancreatic, ovarian)1;2;4-6.