Informatii generale

Genul Leptospira cuprinde 2 specii: L. biflexa care include serovaruri saprofite si L. interrrogans care include 202 serovaruri in 23 serogrupuri.

Leptospiroza reprezinta o zoonoza cu raspandire larga, care afecteaza atat animalele salbatice cat si cele domestice. Transmiterea infectiei la om se face fie prin contactul cu urina sau tesuturile animalelor infectate, fie prin consumul de apa contaminata cu leptospire. Bacteria patrunde in organism pe cale cutanata, in cazul existentei unor leziuni la nivelul tegumentului sau mucoaselor (nazala, conjunctivala).

Categoria persoanelor cu risc crescut include fermieri, veterinari, macelari, muncitori care lucreaza in canalizare, etc.

Perioada de incubatie a bolii este in medie 1-2 saptamani, dar poate varia intre 3 si 30 zile. Tabloul clinic al bolii are severitate variabila, de la infectii inaparente pana la forme fulminante care pot conduce in unele cazuri la deces. Aproximativ 90% din pacientii simptomatici prezinta un sindrom pseudogripal care se remite de obicei in 2-3 saptamani. Ocazional se poate instala o meningita limfocitara. Doar un mic procent din persoanele afectate dezvolta complicatii hemoragice cu insuficienta hepato-renala severa (boala Weil).

Testele serologice constituie un instrument util in diagnostic, devenind pozitive in saptamana a doua de boala2.