Informatii generale si recomandari pentru determinare

Virusul varicelo-zosterian (VZV), membru al familiei Herpesviridae, este agentul etiologic a doua boli exantematoase: varicela in cadrul infectiei primare si herpes zoster in cazul reactivarii infectiei.

Varicela este o viroza eruptiva a copilariei caracterizata prin leziuni cutanate (vezicule, pustule) distribuite centripet (cantonate in special pe trunchi si mai putin pe extremitati), care se dezvolta in valuri succesive. Persoanele afectate (in special copii) reprezinta sursa de infectie  in perioada de incubatie (10-20 zile) si in primele zile de boala. Leziunile cutanate pe cale de vindecare (crustele) permit rareori izolarea virusului1;2.

Varicela este extrem de contagioasa, survine sezonier si in epidemii; transmiterea se face pe cale respiratorie prin aerosoli contaminati. In majoritatea cazurilor boala are o evolutie benigna, iar complicatiile sunt rare (pneumonii, encefalite), indicand cel mai frecvent existenta unei imunodepresii a gazdei. Raspunsul imun umoral se caracterizeaza prin aparitia in primele 2-5 zile de la debut a anticorpilor de tip  IgM urmata de cea a anticorpilor IgG. Spre deosebire de  IgM care dispar in prima luna, IgG persista intreaga viata1;3.