Anticorpii anti-Scl-70 reactioneaza cu un antigen izolat pentru prima data din ficatul de sobolan, avand o greutate moleculara de 70 kDa. (de aici provine si denumirea sa). Scl-70 este de fapt  enzima ADN topoizomeraza I.

Anticorpii anti-Scl-70 constituie un marker serologic pentru sclerodermie – in special forma difuza a bolii (prevalenta de pana la 70%).

Sclerodermia sistemica (scleroza sistemica) este o afectiune a carei principala caracteristica este ingrosarea si indurararea pielii, la care se poate asocia instalarea unui proces de fibroza in diverse organe interne. Exista mai multe variante de boala, cu prognostic diferit si cu pattern specific de autoanticorpi. Acesti autoanticorpi sunt detectati precoce in cursul evolutiei bolii, atunci cand se manifesta simptome si semne incipiente de boala, cum ar fi sindromul Raynaud sau o tumefiere difuza a degetelor. Depistarea autoanticorpilor are un rol esential in diagnosticul si estimarea prognosticului sclerodermiei.

Prezenta anti-Scl-70 se asociaza, in majoritatea cazurilor, cu o evolutie severa si rapida a bolii, cu afectarea extensiva a teritoriului cutanat si a organelor interne. Depistarea acestor anticorpi in stadiile precoce de boala constituie un indicator de prognostic nefavorabil. Specificitatea acestor autoanticorpi este aproape 100%.

De asemenea, s-a constatat ca pacientii cu scleroza sistemica si anti-Scl-70 pozitivi au un risc crescut de neoplazii, in special de carcinom pulmonar3.

Recomandari pentru deterninarea anticorpilor anti-Scl-70

• suspiciune de scleroza sistemica;

• estimarea prognosticului in scleroza sistemica sau in prezenta unor simptome precoce de sclerodermie2;3