Virusul hepatitei D (VHD) este un virus defectiv, care are nevoie pentru replicare şi supravieţuire de prezenţa virusului hepatitei B (VHB). Astfel, infecţia cu VHD se produce numai la persoanele infectate cu VHB. VHD are un diametru de 35 nm şi este alcătuit din:

  • genom format din ARN circular monocatenar cu polaritate negativă;
  • miez proteic (AgHD) reprezentat de 2 proteine;
  • înveliş care îşi are originea în VHB şi care conţine toate cele 3 tipuri de proteine AgHBs.

Hepatita D prezintă trei tablouri clinice principale, diferite în ceea ce priveşte severitatea simptomelor.

Ca o regulă, simptomele hepatitei D sunt mult mai severe decât cele observate în infecţia cu VHB sau în alte hepatite virale:

  • coinfecţia: când pacientul este infectat cu VHB şi VHD în acelaşi timp; în acest caz simptomatologia este în general aceeaşi cu cea din hepatita B acută. În cele mai multe cazuri, se ajunge la o vindecare completă; cronicizarea este rară;
  • suprainfecţia: când pacientul s-a infectat cu VHB şi ulterior cu VHD. În acest caz boala este mai severă şi poate evolua către o formă fulminantă a hepatitei sau se poate croniciza. Ca o regulă, răspunsul anticorpilor la suprainfecţie este mai rapid decât în cazul coinfecţiei;
  • infecţia cronică: este mai severă decât hepatita B cronică.

Căile de transmitere ale infecţiei VHD sunt parenterale, mai rar sexuale şi perinatale1;2.

În coinfecţiile VHB – VHD autolimitante anticorpii anti-HD sunt în multe cazuri nedetectabili, deoarece titrul lor este foarte scăzut şi au o remanenţă scurtă2.
În cazul suprainfecţiei cu VHD, detectarea anticorpilor poate fi negativă la scurt timp după instalarea bolii; cu toate acestea se produce o seroconversie până în săptămâna 4 de la debut. În cazurile în care se produce tranziţia către infecţia cronică, se depistează în mod obişnuit titruri persistent crescute de anticorpi după 4-6 luni de la debutul bolii3.
Testul efectuat în laboratorul nostru detectează anticorpii anti-D totali (IgG+IgM) și reprezintă cel mai important test de screening al hepatitei cronice D3;4.

Recomandări pentru determinarea anti-HD

  • diagnosticul infecţiei VHD la pacienții cu infecție VHB acută sau cronică documentată5.