estele serologice pentru boala celiacă prezintă utilitate în evaluarea pacienţilor cu simptomatologie clasică, screening-ul persoanelor cu manifestări atipice extraintestinale precum şi în monitorizarea răspunsului la dieta fără gluten4.

Algoritmul testelor de diagnostic include şi determinarea anticorpilor anti-endomisium.

Aceştia pot fi întâlniţi în toate cele 4 forme ale bolii celiace:

  • tipică – cu manifestări gastro-intestinale;
  • atipică – cu manifestări extraintestinale (dermatita herpetiformă);
  • silenţioasă – cu modificări histopatologice dar fără manifestări clinice;
  • latentă – cu morfologie normală a mucoasei intestinale la persoane cu predispoziţie genetică4.
Transglutaminaza tisulară este auto-antigenul principal recunoscut de aceşti anticorpi3.
Nivelurile de anticorpi anti-endomisium IgA se corelează de obicei cu severitatea bolii şi scad odată cu introducerea dietei fără gluten, ajungând la valori foarte mici sau chiar negative după aproximativ 9 luni de regim2.
Anticorpii anti-endomisium IgA (EMA-IgA) au o specificitate de aproape 100% (97-100%) şi o sensibilitate de 85-98%3.