Candida albicans este un fung ubicuitar care aparține familiei ascomicetelor. Este facultativ patogen făcând parte din flora normală cutanată şi mucoasă. Infecţia se poate produce pe cale endogenă (flora normală) sau exogenă: interindividual (de la mamă la nou-născut în timpul traversării canalului vaginal) şi prin echipamentul medical insuficient sterilizat.

Este considerat nepatogen pentru populaţia sănătoasă şi oportunist în cazul femeilor însărcinate sau pacienţilor care suferă de diverse afecţiuni (de exemplu, diabet zaharat), în cazul celor trataţi intensiv cu antibiotice sau cu imunosupresoare.

Aproximativ 90 % din candidoze sunt cauzate de C.albicans. Infecţiile pot fi acute (superficiale) sau subacute (invazive). Infecţiile acute determină leziuni la nivelul epiteliului cavităţii bucale, genitale, tegumentelor şi unghiilor. Infecţiile subacute pot afecta epiteliul aparatului respirator (bronhiile, plămânii), inima sau meningele. La pacienţii imunodeprimați cu imunodeficiență celulară (de exemplu, SIDA), C. albicans poate produce necroză severă în ţesuturile infectate şi decesul în caz de pneumonie. În acest caz, titrul de anticorpi este extrem de scăzut, situație în care testul își pierde utilitatea.

Determinarea acestor anticorpi la nou-născuţi are valoare redusă.