Acidul 3-metoxi-4-hidroximandelic, cunoscut sub numele de acid vanilmandelic, constituie principalul metabolit al al epinefrinei şi norepinefrinei. Este produs aproape în exclusivitate prin îndepărtarea şi degradarea de către ficat a catecolaminelor şi metaboliţilor acestora din circulaţia sangvină, enzima hepatică responsabilă fiind alcool-dehidrogenaza. Cea mai mare cantitate de acid vanilmandelic provine din produşii MHPG (3-metoxi-4-hidroxifenilglicol) şi DHPG (3,4-dihidroxifenilglicol) circulanţi, care rezultă în principal din metabolismul neuronal al norepinefrinei, ceea ce explică de ce acidul vanilmandelic este un marker relativ insensibil pentru feocromocitom, în comparaţie cu metanefrina şi normetanefrina. La pacienţii cu feocromocitom peste 94% din cantitatea plasmatică de normetanefrină şi metanefrină derivă din metabolizarea catecolaminelor în interiorul celulelor tumorale sub acţiunea enzimei COMT (catecol-O-metiltransferaza) şi doar o cantitate mică din acţiunea enzimei COMT extra-adrenaliene asupra catecolaminelor eliberate în circulaţie de către tumoră3.

Deşi larg folosit în trecut în screening-ul feocromocitomului, o dată cu introducerea testului pentru metanefrinele libere plasmatice, acidul vanilmandelic urinar nu mai constituie decât un element adjuvant în evaluarea pacienţilor suspectaţi de această afecţiune (vezi anexa 10.1), având relevanţă mai mare dacă recoltarea probei se efectuează în cursul unui puseu hipertensiv1;3;6.

Pe de altă parte testul are utilitate atât în diagnosticul cât şi în monitorizarea copiilor cu neuroblastom6;7.

Pregătire pacient­ – se va evita consumul de cafea, ceai, ciocolată, fructe (în special banane) şi substanţe care conţin vanilie cu 72 ore înaintea recoltării. De asemenea pe perioada recoltării se vor evita fumatul, stresul fizic şi psihic.

Este de preferat să se întrerupă medicaţia care poate produce interferenţe cu 1 săptămână înaintea recoltării5;6.