Determinarea excretiei urinare de acid uric este in principal utila la pacientii care prezinta calculi renali. Litiaza acidului uric se poate dezvolta atat in guta primara cat si in cazurile de hiperuricemie secundara (ex. boli maligne). De asemenea, nefrolitiaza urica poate complica colita ulceroasa, boala Crohn si bypass-ul chirurgical jejunoileal. Majoritatea pacientilor cu litiaza urica nu prezinta manifestari clinice de guta.

Pacientii tineri care prezinta artrita gutoasa si nefrolitiaza sau cei care excreta >1000 mg acid uric/24 ore ar trebui evaluati pentru deficienta ereditara a enzimei hipoxantin-guanin-fosforiboziltransferaza (HPRT). Raportul acid uric/creatinina din probele de urina matinala este folosit ca test pentru detectarea sindromului Lesch-Nyhan, care este asociat cu o absenta totala a activitatii enzimei. Pentru detectarea deficientei partiale a aceleiasi enzime la pacientii adulti cu guta, acest raport  se poate aplica si la probele de urina din 24 ore.

Raportul acid uric/creatinina dintr-o proba de urina spontana poate fi util si in diferentierea insuficientei renale acute secundara nefropatiei gutoase de cea indusa de alte cauze2;4.

Recomandari pentru determinarea acidului uric urinar

Acest test evalueaza metabolismul acidului uric in guta si nefrolitiaza1.