­čŽá– Coronavirinae, numite ╚Öi Orthocoronavirinae, abreviat CoV, este o subfamilie de virusuri (din familia coronaviridelor) cu form─â variabil─â, sferic─â sau ovoidal─â, pleomorf─â, diametrul de 120-160 nm, av├ónd un ├«nveli╚Ö extern pe care se afl─â ni╚Öte proeminen╚Ťe glicoproteice, numite spicule (peplomere), foarte lungi (24 nm), pedunculate, cu extremit─â╚Ťi rotunjite, bulboase, aranjate ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót, la microscopul electronic, dau aspect de coroan─â solar─â (de unde ╚Öi denumirea de coronavirusuri). Spiculele au rolul de a se lega de receptorii celulari, favoriz├ónd infec╚Ťia celulelor sensibile.

­čŽá– Schema unui coronavirus cu eviden╚Ťierea principalelor componente Virionul are un ├«nveli╚Ö extern de natur─â lipoproteic─â, care con╚Ťine proteine virale: glicoprotein─â S (proteina structural─â a spiculelor), protein─â E de ├«nveli╚Ö, protein─â de membran─â (M), hemaglutinin-esteraz─â (HE). Genomul const─â ├«ntr-o singur─â molecul─â linear─â de acid ribonucleic (ARN), monocatenar─â, de sens pozitiv, care are 25-33 kb, fiind cel mai mare ARN viral cunoscut. Genomul ARN ╚Öi proteina N formeaz─â o nucleocapsida helical─â, ├«nconjurat─â de ├«nveli╚Öul extern. ARN este infec╚Ťios, serve╚Öte ca genom ╚Öi ca ARNm viral.

­čŽá– Transcrierea genomului este un proces complex ╚Öi implic─â sinteza a opt catene de ARN de sens negativ subgenomic intermediar; cele cinci proteine structurale sunt traduse de la ARN subgenomic.

sursa foto: https://www.tion.ro/romania/ce-este-temutul-coronavirus-si-cum-ne-putem-proteja-de-el-893897/