CE FACEM DACĂ OBSERVĂM CĂ AM FOST ÎNȚEPAȚI NOI SAU CEI DRAGI DE O CĂPUȘĂ?

Avem testul imunocromatografic pentru evidentierea Borrelia Garinii, Borrelia Afzelii si Borrelia Burgdorferi din capusa (Ixodida)

LTT-Borrelia

Borrelioza Lyme este o afectiune multisistemica ce poate determina un spectru larg de manifestari clinice. Doar eritemul migrator care apare la locul muscaturii de capusa este patognomonic pentru infectie insa si acesta se dezvolta doar la 60% dintre pacienti. Toate celelalte manifestari extracutanate pot fi intalnite intr-o varietate mare de afectiuni, diagnosticul fiind astfel problematic.

Testarea de rutina in laborator se bazeaza pe detectarea raspunsului imun umoral fata de antigenele specifice Borreliei si include de obicei doua etape:

-screening-ul printr-o metoda imunoenzimatica;

-confirmarea rezultatelor pozitive si echivoce prin metoda Western blot.

Desi testele serologice confirma infectia, acestea nu pot stabili daca infectia este activa si deci necesita tratament. Mai mult, rezultatele serogice sunt negative in faza precoce a infectiei, anticorpii pot persista o perioada indelungata in ciuda tratamentului eficient si, nu in ultimul rand, rezultatele interlaboratoare pot fi discordante. Pe de alta parte metodele bazate pe cultura cat si cele de biologie moleculara, desi au o specificitate inalta, prezinta o sensibilitate limitata.

In ultimile doua decenii mai multe grupuri de cercetatori au incercat sa imbunatateasca diagnosticul borreliozei prin evaluarea raspunsului imun celular specific fata de Borrelia burgdorferi cu ajutorul mai multor variante de LTT.

Testul efectuat in laboratorul nostru utilizeaza 3 antigene endogene (Borrelia burgdorferi sensu stricto, Borrelia afzelii si Borrelia garinii) provenite din lizate bacteriene impreuna cu antigenul recombinat OspC. Validarea testului a fost realizata pe un numar de 180 subiecti:

– 100 persoane sanatoase seronegative;

– 36 persoane sanatoase seropozitive;

– 44 pacienti seropozitivi cu manifestari clinice de boala.

Sensibilitatea testului LTT in borrelioza clinic manifesta, inaintea administrarii tratmentului antibiotic, a fost de 91%, alaturi de o specificitate de 94%. In aceste cazuri un test LTT pozitiv indica expunerea actuala a sistemului imun la patogen si prin aceasta o infectie activa.